tirsdag 21. april 2009

Vinterland


Vinterland er en norsk kortfilm, regissert av Hisham Zaman. Den kom ut i 2007. Vinterland er en dramafilm, og noen av skuespillere i filmen er Raouf Saraj, Shler Ragnoma, Kawa Gilli og Alibag Salimi

Filmen handler om Renas, en kurder som bor i Troms, som gifter seg med Fermesk. Renas og Fermesk har aldri møtt hverandre, men begge har et bilde av den andre og har holdt kontakten gjennom brevskriving. Renas forelsker seg i damen på bildet, men blir nokså skuffet når han først møter Fermesk. Begge har problemer med å leve opp til hverandres forventninger, og vi får se hvordan de lever sammen i Vinterland.

Vinterland ble filmet i Målselv i Troms. Den tar for seg hvordan det er å være kurder her i Norge. Hovedrollene i filmen blir spilt av Raouf Saraj (Renas) og Shler Rahnoma (Fermesk). Jeg synes de klarer å spille rollene som Renas og Fermesk bra, men det var ingenting som gjorde at de utmerket seg som skuespillere. Målgruppen for den filmen vil jeg si er rundt 30 og oppover. Oppbyggingen av filmen er ganske flat, den hadde ikke mange høydepunkter og handlingen var ganske kjedelig.

Terningkast: 3

tirsdag 24. mars 2009

Reklameprosjekt

De siste to ukene nå har vi holdt på med et reklameprosjekt i norsken, hvor vi skulle lage en informasjonsfilm om Sandvika videregående skole. Oppgaven gikk ut på å presentere Sandvika videregående skole på best mulig måte og vise fram rom, steder og personer her på skolen, som skal hjelpe nye elever og eventuelle søkere.

Jeg kom på gruppe med Synne, Elisabeth, Robin og Morgan, og sammen som en gruppe har vi jobbet veldig bra. Vi startet med å se over hvilke steder, rom og personer vi måtte ha med oss, før vi gikk rundt på skolen, filmet og tok bilder. Det var Elisabeth som hadde med filmkamera, mens Synne hadde med seg fotokamera. Elisabeth tok seg av mesteparten av redigeringen fordi hun hadde et bra redigeringsprogram hjemme på pc-en hennes. Synne lagde en flott 3D animasjon av skolen, som vi fikk brukt i noen scener. Vi hadde noen problemer dagen før som gjorde at filmen ble delt på to forskjellige cd-er og at vi dermed måtte skifte cd halvveis i framføringen, men det har blitt fikset nå.

Jeg synes dette prosjektet har vært veldig morsom og lærerikt. Jeg ble veldig fornøyd med resultatet av informasjonsfilmen vår og resten av klassen. Jeg synes det var mange gode informasjonsfilmer som ble laget av klassen og alle skilte seg ut på hver sin måte. Tilslutt var det vår informasjonsfilm som kom videre blant klassens filmer!! Filmen skal ligge ute på YouTube, så det er bare å ta en titt.

tirsdag 10. mars 2009

Kvikklunsj


Vi det siste har vi hatt en del om reklame i norsken, og i denne ukas blogglekse skulle vi analysere en reklame. Reklame blir bruk til å gjøre et produkt eller tjeneste kjent slik at vi som ser på får lyst til å kjøpe det. De er ofte underholdene og fanger interessen til oss som ser på. Man kan se reklame overalt og de fleste butikker og tjenester benytter seg av reklame.

Jeg valgte reklamen for Kvikklunsj. De fleste forbinder Kvikklunsj med tursjokolade. Jeg synes filmingen med fjell, daler, det norsk flagget osv passer veldig bra til Kvikklunsj, siden hva er vel ikke en tur i fjellet uten Kvikklunsj. Målgruppen for denne reklamefilmen er til alle, siden både unge og eldre kan nyte en tur i fjellet med Kvikklunsj.Hensikten med denne reklamen er å få flere til å komme seg ut på tur og ta med seg Kvikklunsj.
Musikken som blir brukt i reklamen passer veldig bra til stemningen og naturopplevelsene, den er rolig og behagelig, og forsterker ”turopplevelsen”.

Jeg synes dette er en veldig bra reklame som representerer produktet på en positiv måte og er en veldig koselig reklame. Den blir presentert som veldig norsk, med norsk natur og fjelliv. Den viser også til alle som er med å gjør det mulig for at vi skal få en fin tur i fjellet.

Reklame!!

Reklame betyr ”å rope igjen”. Målet med å reklamere er å gjøre noe kjent og fremme salg av varer og tjenester. Reklamer kan være informativ ved at den gir oss faktaopplysninger eller den kan være appellativ ved at den appellerer til våre følelser.

Noe av det viktigste med reklame er at den fanger oppmerksomheten til oss som ser på. For å gjøre dette blir det brukt mange vikemidler for å fange vår oppmerksom for eksempel ved bilde, overskrift, humor, bruk av kjendiser, utvalg av positive fakta osv.

Vi kan se reklame for det meste overalt, som på tv, aviser, internett, plakater og oppslagsverk.Vi påvirkes av reklame ved at det blir representert på en positiv måte og vi blir overbevist av en reklame at vi vil ha det eller trenger det.

Reklamen for Tine melk synes vi er bra. Den viser forskjellige morsomme klipp som illustrerer hva som skjer hvis du ikke drikker melk. Dette er en morsom reklame som fanger oppmerksomheten og får oss til å le.
En annen bra reklame er reklamen for Miljøagentene. Den har barn i hovedrollen, som tar rollen som voksne. Dette gjør at det blir en morsom og veldig søt reklame med det kjente slagordet ”Jeg er ikke sint, jeg er bare veldig, veldig skuffet”
Reklamen for Plan Norge synes vi også er veldig bra. Vi får sympati med hovedpersonen og reklamen forteller en historie. Vi får også en del fakta ut av reklamen.

tirsdag 24. februar 2009

"Mitt liv som hund"

Filmen ”Mitt liv som hund” er basert på boken skrevet av Reidar Jönsson. Den kom ut i 1985 og ble regissert av Lasse Hallström. Filmen ble en stor suksess da den først kom ut. Den har fått veldig bra kritikk og har vunnet mange priser der i blant Golden Globe for beste utenlandske film. Den ble også Oscar-nominert for beste manus og regi.


”Mitt liv som hund” handler om Ingemar, en gutt som bor sammen med moren og broren i Stockholm. Moren lider av tuberkulose, noe som fører til at Ingemar og broren ikke får så mye oppmerksomhet og de må ta seg mye av moren sin. Tilslutt ender det med at Ingemar og broren må reise bort en stund for at moren skal få litt ro. Ingemar reiser da til sin onkel i Småland. Her møter han guttejenta Saga og han får et innblikk i en verden noe helt forskjellig fra hjemme hos den syke moren.

Handlingen er langt til 1950-årene. Vi får se historien gjennom Ingemars øyne, ved opplevelser og tanker og vi får en blanding av livets alvorlige sider med også noen komiske sider her og der.
Jeg vil si mye av temaet i filmen er å vokse opp, ha mot og om familien. Ingemar møter mange vanskeligheter i sin oppvekst, men er sterk og greier og komme seg gjennom det.

”Mitt liv som hund” foregår i kronologisk rekkefølge, innimellom får vi se tilbakeblikk hvor moren er frisk. Hun og Ingemar er på stranden og ler og har det morsomt.
Kameravinkelen i filmen er for det meste normal. Det var spesielt en scene jeg la merke til hvor Ingemar stod i døråpningen og kameraet zoomet inn på ansiktet hans. Det forsterket veldig inntrykket av hva som skjedde i scenen og hjalp til med å forsterke følelsene.

Miljøene vi får se i filmen finner sted i Stockholm og Småland som blir beskrevet som to ganske forskjellige steder. Hjemme i Stockholm er det litt dystert og mye av hverdagen blir påvirket av morens sykdom. I Småland derimot er det litt lysere og det er mye humor og glede i hverdagen. Personen vi får se mest av i filmen er Ingemar, onkelen, moren og Saga.

”Mitt liv som hund” er nok ikke en film jeg hadde valgt å se på kino, men jeg synes den var grei. Den var ikke så veldig spennende, men den hadde noen morsomme scener som gjorde det litt mer spennende å se på og følge med.

onsdag 11. februar 2009

Thriller


Musikkvideoen vi skulle analysere var Thriller av Michael Jackson. Sangen går under musikksjangeren soul og bobblegum pop. Sangen ble utgitt som en singel i 1982.

Filmen begynner med en film Michael Jackson og kjæresten hans ser på kino, og vi får aller først se et innslag fra filmen. Filmen heter Thriller. Kjæresten til Michael blir redd og skynder seg ut av kinoen. På vei hjem opplever de to mye rart. De støter på zombier og andre skumle vesener, som synger og danser sammen med Michael Jackson.

Målgruppen er damer i 20 årene. Handlingskurven går opp og ned. Det er spennende hele tiden, og filmen har flere klimaks. Man får hele tiden en falsk trygghetsfølelse.

Musikkvideoen er en ren fortellende video, og det er en stor sammenheng mellom sangteksten og videoen. Michael Jackson synger om thriller, og filmen de så var en thriller.


Kameravinkelen var for det meste normalperspektiv, og noen ganger oversiktsvinkel. Vi møter to kvinner (den ene i filmen på kinoen), Michael Jackson og de skumle vesenene i gatene. Musikkvideoen har en fengende sang og mye bra dansing. Videoen finner sted sent på kvelden i et ganske øde strøk.

tirsdag 10. februar 2009

Musikkvideo




Etter å ha tolket en sang forrige uke, skulle vi denne uken tolke en musikkvideo. Jeg strevde litt med å finne en musikkvideo som jeg syntes var bra, men etter en stund fant jeg endelig en jeg likte. Jeg valgte musikkvideoen til ”That Green Gentleman” av Panic at the Disco. Jeg synes denne sangen passer for alle fordi den har et lite barnepreg over seg. Sangen kommer fra albumet ”Pretty Odd” som ble gitt ut i 2008 og ble produsert av Rob Mathers.
Her kan du se musikkvideoen

Jeg tror denne sangen handler om å se tilbake til barndommen og tenke seg framtiden. Bandet ser tilbake og mimrer. De ser at ting har forandret seg. De er voksne, men kan fortsatt føle seg som barn og det er bra. De ser tilbake på alle de gode sidene ved barndommen deres og gleden av å være et barn.

Things have changed for me.
And that's okay.
I feel the same,
I'm on my way,
And I say,
Things have changed for me,
And that's okay.


Mesteparten av musikkvideoen befinner seg på et landområde med grønne slette, trær og innsjø. Det er et idyllisk sted og været er fint. Etter hvert er bandet på innsjøen og ror rundt i en robåt, synger og ser på barna på land. De personene vi møter i musikkvideoen er små barn, bandet og helt på slutten får vi se noen gamle folk.
Jeg vil si at musikkvideoen er en fortellende video og det er en sammenheng med teksten. Bandet er med i musikkvideoen og spiller en ganske stor rolle. Dette gjør at mye av oppmerksomhet i videoen rettes mot dem, men selvfølgelig understreker den teksten også.
Filmingen i videoen er for det meste normal, men innimellom blir det filmet litt i andre perspektiver.

Jeg synes denne musikkvideoen er veldig bra, jeg liker musikken og teksten. Jeg valgte denne fordi den gir meg en god følelse, den hadde en morsom fortellende video og er annerledes enn mange andre musikkvideoer.

onsdag 4. februar 2009

Brasil-Norge


Diktet heter Brasil- Norge, og er skrevet av Lars Saabye Christensen. Det ble utgitt i 1998 i diktsamlingen Passninger.
I diktet fremstiller Christensen Brasil i ett bedre lys enn Norge. Han skriver f. eks: ”hvis Norge er våt sement er Brasil en syngende elv, hvis Norge er lårhøner er Brasil flytende muskler”. Med dette mener han at Norge er underlegne Brasil, men når han skriver: ”den norske skogen reiser seg og sprenger tregrensene den stiger langs sine stammer og rister løs, og legger et helt kontinent i kram skygge” mener han at ”lille” Norge klarer til tross for alle odds å slå Brasil.
Diktet henspiller til det som nå har blitt en legendarisk fotballhendelse, der Norge slo Brasil 2-1.
Temaet i diktet er VM- kampen mellom Norge og Brasil i 1998. Temaet er også alle forskjellene mellom Norge og Brasil.

Diktet er ikke bygd opp etter noe spesielt mønster. Hovedoppbygningen i diktet er at først blir det skrevet en setning om Norge, så en setning om Brasil som beskriver ca. det samme.
Diktet er også delt inn i strofer, men det er ulike lengder på dem. Diktet har ingen fast rim og rytme, du finner også lite eller ingenting av bokstavrim og enderim.
Virkemiddelet gjentakelse brukes i diktet. I diktet sammenlignes Norge og Brasil, og i den første strofen gjentar setningen ”Hvis Norge er… er Brasil…” seg mange ganger.
Vi finner og fullstendige setninger, men det er ikke noen punktum i diktet, så setningene flyter litt over i hverandre. Det er også mange kontraster, og diktet bygger på sammenligninger av Norge og Brasil.
Det er metaforer i diktet, som blant annet: Norge er våt sement, Brasil er en syngende elv osv. Andre språklige bilder er at ”den norske skogen reiser seg og sprenger tregrensene”. Dette kan bety at lille Norge klarte å seire over store og mektige Brasil. Norge vant fotballkampen, og landet reiser seg. Det gjør også publikum, og de klapper og heier.

Diktet handler som sagt om fotballkampen mellom Norge og Brasil, der Norge seiret over Brasil. Og budskapet i det er at selv noe lite og kjedelig kan seire. Fasaden er ikke alt som teller, det bevises i denne fotballkampen. Norge hevet seg over Brasil, selv om dette overrasket mange.

tirsdag 3. februar 2009

Min favorittsang


Denne ukens blogglekse gikk ut på å velge en sang du liker veldig godt. Sangen jeg ente opp med var ”Mardy Bum” av Arctic Monkeys. Den kommer fra albumet "Whatever People Say I am, That's What I'm Not" Jeg valgte denne sangen fordi jeg liker musikken, gitarspillet og hvordan sangen bygger seg oppover.

Her kan du høre sangen

Før jeg kunne starte og tolke sangen tenkte jeg at jeg trengte å vite hva mardy bum betyr. Mardy bum er et uttrykk fra Nottingham som brukes til å beskrive en jente som er litt gretten.
Jeg tolker denne sangen at den handler om et forhold. Vokalisten synger om denne mardy bum, og forholdet de hadde, hvordan forholdet har utviklet seg og kanskje ikke i den beste retningen og at det nå er slutt. Han synger om hvorfor det ikke er slik som det en gang var og hvordan ting er nå. Jeg får inntrykk av at han er trist og litt irritert over hvordan ting endte.
Det blir brukt en liten del av rimmønster i sangen. Nesten alle versene har mist to ord som rimer på hverandre. Vi har around – ground, state – late osv. Man kan også ane litt gjentagelse her og der. Det er flere setninger som blir gjentatt flere ganger i teksten.
Sangen bygger seg som sagt opp, det kan man merke godt når den kommer til det nest siste verset. Her virker det som han ser tilbake og blir irritert og sint over hva som skjedde og dermed bygger musikken seg opp for å forsterke dette. Deretter i den siste linjen roer sangen seg litt ned igjen.

Her er teksten til sangen:

Now then Mardy Bum
I see your frown
And it's like looking down the barrel of a gun
And it goes off
And out come all these words
Oh there's a very pleasant side to you
A side I much prefer

It's one that laughs and jokes around
Remember cuddles in the kitchen
Yeah, to get things off the ground
And it was up, up and away
Oh, but it's right hard to remember
That on a day like today when you're all argumentative
And you've got the face on

Well now then Mardy Bum
Oh I'm in trouble again, aren't I?
I thought as much
Cause you turned over there
Pulling that silent disappointment face
The one that I can't bear

Can't we laugh and joke around
Remember cuddles in the kitchen
Yeah, to get things off the ground
And it was up, up and away
Oh, but it's right hard to remember
That on a day like today when you're all argumentative
And you've got the face on

Yeah I'm sorry I was late
Well I missed the train
And then the traffic was a state
And I can't be arsed to carry on in this debate
That reoccurs, oh when you say I don't care
Well of course I do, yeah I clearly do!

So laugh and joke around
Remember cuddles in the kitchen
Yeah, to get things off the ground
And it was up, up and away
Still it's right hard to remember
That on a day like today when you're all argumentative
And you've got the face on

tirsdag 27. januar 2009

Lyrikk

Denne uken skulle vi sette oss inn i lyrikken. Vi fikk i oppgave å skrive litt om hva lyrikk er og finne et dikt selv.

Ordet lyrikk kommer fra det greske ordet lyra og er den ene av de tre hovedgenrene i litteraturen, ved siden av episk diktning og dramatikk. Lyrikerne brukte diktene sine til å gi uttrykk for stemningene og følelsene sine. Lyrikere bruker mange virkemidler for å få fram det de vil si, hvor noen av de vanligste virkemidlene er rim og rytme. Gjennom tidene har lyrikken forandret seg mye og mange av de eldre lyrikkformene blir ikke lengre brukt.


Diktet jeg valgte var ”Spor” skrevet av Halldor Skard.

Du går inn i ditt landskap.
Møter mennesker
som går forbi,
som tar følge.
Noen forlater du i neste kryss.
Noen lar du bli med for alltid.
Ingen kan ødelegge
de vare sporene
dere skapte sammen.

Jeg fant dette diktet fra diktsamlingen ”Du er min venn”, skrevet av Halldor Skard, som vi har hjemme. Diktet handler om hvordan små øyeblikk kan sette spor. Ved at man kanskje går forbi noen på gaten og møter blikket, noe som får en til å tenke for eksempel: ”For en søt gutt” eller ”Jøss, det var en stygg jakke”. Diktet tar for seg også litt temaet vennskap og hvordan venner skaper øyeblikk sammen. Det er mange små øyeblikk som får oss til å tenke og reagere. Det er akkurat dette diktet sier noe om.

tirsdag 13. januar 2009

Digitale fortellinger


Nå i det siste har vi drevet mye med photostory i norsken. Vår siste oppgave gikk ut på å lage en digital fortelling ved bruk av photostory. Her kunne man enten velge å arbeide alene eller sammen med en eller to. Jeg valgte å derfor å arbeide sammen med Nora.

Vi startet med å lage en historie, men ettersom vi kom lengre ut i historien klarte vi ikke å finne på en slutt og fant ut at vi kanskje hadde laget en litt for komplisert og vanskelig historie for å lage via photostory. Så det endte med at vi måtte sette oss ned og lage en annen historie som var litt enklere å lage.
Vi laget historien vår ut i fra temaet vennskap. Det ble en historie som mange kan kjenne seg igjen i og som har et klart budskap: Hvis vennskapet er sterkt nok knyttet kan det overleve mange utfordringer som kan komme på veien.
Etter at vi hadde kommet på historien begynte vi å skrive ned stikkord til hele historien og det som kunne stå på de forskjellige bildene. Deretter var det tid for å finne bilder. Å finne bildene var ikke like lett. Når vi hadde gått gjennom historien så hadde vi fått et eget bilde på hvordan alt ville se ut og dermed var det vanskelig å finne bilder som machet det man hadde sett for seg i hodet. Musikken vi brukte var ”Shadow of the day” av Linkin Park. Vi bestemte oss for å bruke den gjennom hele historien siden vi syntes den passet til innholdet i historien.
Historien ble litt kort og vi fikk dessverre ikke lagt til kommentarer innimellom bildene på grunn av dataproblemer dagen før, men alt i alt så ble jeg veldig fornøyd med sluttresultatet.

De andre digitale fortellingene i klassen var veldig bra, det var utrolig morsomt å se på hva de forskjellige gruppene hadde kommet på og alle skilte seg ut på sin egen måte. Det ble tatt for seg mange temaer i de forskjellige historiene, f.eks vennskap, materialisme, mot, ungdom og identitet som alle hadde et klart budskap.

Kunnskap gir superkrefter

Tidligere i høst hadde Sandvika videregående skole Operasjon dagsverk, hvor alle elvene på skolen måtte ut i arbeidslivet og tjene minst 300 kroner til dette formålet. Pengene gikk til utdanning i Bangladesh.

I Norge er det mange som tar utdanning som en selvfølge. For oss er det helt vanlig å gå på skole og få utdanning, men det er mange mennesker i forskjelling land som ikke har denne muligheten til å få skolegang. Forskjellen mellom Norge og Bangladesh er stor. Alle burde få muligheten til utdanning. Det er akkurat dette årets OD gjør. Årets OD dag kan hjelpe mange mennesker i Bangladesh til å få den utdanningen de trenger for å få et bedre liv.
Kunnskap er viktig, det gir en mulighet til å få utdannelse og komme seg videre ut livet, få en jobb som kan forsørge seg selv og familien.

Jeg synes Operasjon Dagsverk er veldig viktig. Jeg anbefaler alle til å være med på OD, for å hjelpe andre til å få en bedre hverdag og muligheten til å ta en utdannelse slik vi kan. OD gir alle en mulighet til å hjelpe andre.