
1. Hvilken litterær skikkelse forestiller statuen på bildet?
Statuen er av kvinnen An-Margitt fra Johan Falkbergets roman Nattens brød.
Statuen er av kvinnen An-Margitt fra Johan Falkbergets roman Nattens brød.
2.Forklar begrepet ”tradisjonalisme”.
Tradisjonalisme gikk ut på at de ville holde fast på de tradisjonelle formene. Den tradisjonelle kulturen bryter ikke bevisst med de eksisterende uttrykksformene, men bruker dem og utvikler dem videre.
Tradisjonalisme gikk ut på at de ville holde fast på de tradisjonelle formene. Den tradisjonelle kulturen bryter ikke bevisst med de eksisterende uttrykksformene, men bruker dem og utvikler dem videre.
3. Hva kjennetegner nyrealismen fra de første tiårene på 1900-tallet?
I starten av 1900-tallet var det et generasjonsskifte og kom det mange nye forfattere. Det som kjennetegnet disse nye forfatterne var at de skrev om samfunn og mennesker i en tradisjonell, realistisk form. De la ofte handlingen til fortiden, men med en kronologisk handling hvor fortelleren er skjult og med en vekslende synsvinkel. Nyrealistene tok også opp moralske eller etniske problemstillinger.
4. Presenter tre av forfatterne på side 157−163 og vis til tekster av dem i tekstsamlingen.
Sigrid Undset levde fra 1882-1949. Hun ble født i Danmark, men flyttet så til Norge. Hennes forfatterskap tok for seg allmennmenneskelige og eksistensielle problemer, uavhengig av tid. Verkene bestod av spenning mellom ny og gammel tid, kjærlighet, følge egne drømmer og det moralske ansvaret som samfunnet og religionen pålegger menneskene. Sigrid Undset hadde et tradisjonelt kristent livssyn som også kom til uttrykk i romanene hennes, men hun er mest kjent for sine romaner fra middelaldermiljø.
Tekster av Sigrid Undset fra tekstsamlingen: Kristin Lavransdatter, Kransen, side 395
Kristofer Uppdal levde fra 1878-1961. Han skrev om gruvearbeid og arbeidere som bygde landet de første tiårene av 1900-tallet. Uppdal hadde lang erfaring som arbeider ved gruver, veier, kraftverk og jernbaner, og derfor var dette viktige temaer ved hans verk.
Tekster av Kristofer Uppdal: Dansen side 394
Olav Duun levde fra 1876-1939. Han ble født i Namdalen, og fra dette nord-trønderske miljøet fant han stoff til bøkene sine. Duun er kjent for å gå dypere når det gjaldt å skildre miljøer, og han tok opp psykologiske og eksistensielle spørsmål om kjærlighet, ondskap, offer og overlevelsesevne.
Tekster av Olav Duun: Medmenneske side 407
5. Hvordan vil du plassere de tre forfatterne i forhold til det moderne prosjektet?
Det moderne prosjektet bygget blant annet på troen på fremstritt, når vi ser på Sigrid Undset, Kristofer Uppdal, Olav Dunn og nyrealismen generelt, la de handlingen ofte tilbake i tiden.
6. Hva var de viktigste stridsspørsmålene under kulturdebatten i 1930-årene?
Kulturdebatten omhandlet uenigheter om politikk, moral, religion og kultur, mellom i hovedsak de konservative og de radikale. De viktigste stridsspørsmålene var det politiske synet, synet på Freuds psykoanalyse, synet på moral og oppdragelse og synet på kristendom og kirke