tirsdag 28. september 2010

Film som historieforteller

Så å si en hver film formidler sin egen historie. Noe av det som er viktig når det gjelder å fortelle eller presentere en historie på film er blant annet å starte med en dramatisk hendelse eller noe som får seerne til å ville sitte og se resten av filmen. Så kommer det en presentasjon, hvor man legger tilrette for handlingen. Deretter kommer da konfliktdelen – hvor handlingen er på sitt høyeste. Tilslutt kommer selvfølgelig løsningen.
Forskjellen mellom filmfortellinger og skjønnlitterære fortellinger er nettopp det at i filmfortellinger så i stedet for å tenkte seg til hvordan ting er og ser ut, får man klare bilder, samt lyd og musikk.
Virkemidler som blir brukt når det gjelder å formidle en historie på film er bildeutsnitt, kameravinkel, kamerabevegelser, klipping, fort film og sakte film, lysbruk, farger og lyd.

Klippet fra Trainspotting tar for seg en opplevelse ved å ta dop. Her blir det brukt mange virkemidler for å få fram følelser, konsekvenser og handlingen rundt dette temaet. Det blir brukt mye musikk, spesielt i slutten av klippet. Når det gjelder filmingen så er det brukt forskjellige vinkler og metoder.

tirsdag 7. september 2010

"Meg selv" av Henrik Wergeland

Diktet ”Meg selv” av Henrik Wergeland ble skrevet i 1841, etter at en artikkel i Morgenbladet kritiserte han. Diktet er en slags overbevisning på at han ikke er slik som han ble fremstilt, og han forteller hvordan han ser på seg selv.
Når det gjelder tematikk, vil jeg si diktet handler mye om å rette opp for seg selv. Han svarer på kritikken han fikk ved å fremstille seg selv i et bedre lys. Gjennom hele teksten snakker han godt om naturen og om sine gode sider.

Virkemidler som er brukt av Wergeland i diktet er blant annet strofer og vers, men derimot ingen rim. Det blir brukt mange sammenligninger, spesielt mellom mennesket og naturen som for eksempel: ”I min hunds øyne senker jeg mine sorger som i en dyp brønn”. I diktet snakker Wergeland godt om naturen og han gir natur og døde gjenstander liv. Vi finner besjeling for eksempel i setningen ”Nu har stjernene lyst hele vinteren; nu hviler de og fryder seg”. I diktet kan vi også finne bruk av metaforer, blant annet når de snakker om solens eventyrland.

"Tilbake til naturen"

Jean-Jeaques Rousseau var svært opptatt av naturen og mente at sivilisasjonen ødela menneskene. Rousseau er kjent for utsagnet ”tilbake til naturen”, med dette mener han at det gjaldt å finne tilbake til det uberørte i det enkelte mennesket, nemlig til det naturlige. Rousseau var også en representant for en tendens som kom fram på 1700-tallet og ble kalt følsomhet. Romantikken kan dermed sies å inneholde både moderne og antimoderne idealer, hvor da det antimoderne var følsomheten.

Henrik Wergeland var inspirert av den franske revolusjonen gjennom romantikken som ønsket frigjøring for både mennesker og nasjoner. I teksten Dovenskab i Regnveir tar Wergeland for seg møtet mellom forskjellige arbeidsklasser. Han kritiserer arbeiderne, deres hygiene og skjønner ikke hvorfor de ikke bryr seg om det. Wergeland så framover og var ivrig etter framgang, som kan gjenspeile moderne idealer.